Polędwica wieprzowa nadziewana borowikami podana na duszonych porach w sosie musztardowym


Składniki:
  • Jedna polędwica wieprzowa
  • Kilka niewielkich borowików
  • Pierś z kurczaka
  • Jajko
  • Śmietana 36%
  • Jeden por
  • Musztarda francuska z ziarnami gorczycy
  • Musztarda sarepska
  • Ząbek czosnku
  • Masło, olej i oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka miksujemy z jajkiem, odrobiną śmietany i doprawiamy solą i pieprzem. Borowiki czyścimy pod bieżącą wodą i kroimy w na połówki, większe w kostkę. Na maśle z dodatkiem oliwy smażymy grzyby aż będą lekko miękkie. Na końcu dodajemy poszatkowany ząbek czosnku i doprawiamy solą i pieprzem. Borowiki łączymy ze zmiksowaną masą z kurczaka. Rozcinamy polędwicę tak aby powstał wielki plaster mięsa, smarujemy w środku masą drobiową z grzybami i zawijamy. Wiążemy sznurkiem. Obsmażamy na oleju na bardzo mocnym ogniu z każdej strony. Wkładamy do piekarnika z parą, rozgrzanego do 90 °C. pieczemy z sondą do uzyskania temperatury wew. 55-60°C lub bez sondy na około 25-30 min.

Na patelnię wlewamy pozostałą część śmietany, redukujemy, dodajemy po łyżeczce musztardy francuskiej i sarepskiej doprawiamy solą i pieprzem a na końcu dokładamy por pokrojony w paski.

Smacznego


Sałatka z mango i ananasa podana w kokosie z winegretem miodowo pomarańczowym


Składniki:
  • 2 orzechy kokosowe
  • 1 dojrzałe mango
  • 1 ananas
  • 100ml miodu
  • 50ml soku wyciśniętego z pomarańcza
  • 25ml Amaretto

Sposób przygotowania:

Mango i ananasa obieramy i kroimy w kostkę. Orzechy kokosowe otwieramy dokładnie w połowie tak aby powstały małe miseczki.

Miód rozcieńczamy za pomocą rózgi sokiem pomarańczowym. Dodajemy Amaretto.
Łączymy mango, ananasa i powstały sos i dokładnie mieszamy. Nakładamy do połówek kokosów. Pozostałym sosem polewamy przed podaniem. Można udekorować listkami mięty.

Smacznego


Oscypek w panierce Panko z żurawiną


Składniki:
  • Jeden oscypek w formie walca
  • Panierka Panko
  • Mąka pszenna
  • Mąka kukurydziana
  • Żurawina
  • Rukola
  • Szczypta proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Wymieszać 5 części mąki pszennej i 2 części mąki kukurydzianej, dodać proszek do pieczenia. Mieszając dolewać wodę aż osiągniemy konsystencje ciasta naleśnikowego. Doprawić solą i pieprzem.
Oscypek pokroić na plastry grubości ok. 2 cm. Obtoczyć w cieście a następnie w panierce Panko. Podawać z żurawiną przyozdobić rukolą.

Smacznego